De leukste manieren om kinderen kennis te laten maken met kunst

Kunst is een adembenemende wereld waar je niet vroeg genoeg in kunt en wilt verdwalen. Kunst maakt ons blij, geeft ons kracht of laat ons even helemaal in gedachten verzinken. Omdat kunst een belangrijk onderdeel van de samenleving is, is het een goed idee om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met kunst. Op welke manier je dat doet, lees je in dit artikel.

Organiseer workshops op school
Kinderen hebben een niet zo’n lange spanningsboog, waardoor het een uitdaging is om kunst aantrekkelijk te maken voor ze. Echter kan dit heel gemakkelijk. Door op school workshops te (laten) organiseren, geef je de kinderen een klein voorzetje die de zelf kunnen afmaken. Geef bijvoorbeeld voor het vak ckv workshops pottenbakken, acteren of schilderen. Door de keuze uiteenlopend te maken, geef je ieder kind een keuze waarbij er altijd wel iets is dat het kind interessant vindt. En wat denk je van grime, dansen en schrijven? De mogelijkheden zijn oneindig.

Stimuleer culturele bezoeken
Kinderen willen niet zo snel meer naar een museum of voorstelling. Ze blijven liever thuis om op de iPad of hun PlayStation te spelen. Motiveer ze door bijvoorbeeld een samenwerking aan te gaan met een cultureel centrum of iets dergelijks. Door de kinderen een museumjaarkaart te geven, verlaag je de drempel om ze naar een museum of andere culturele aangelegenheid te sturen. Het is ook mogelijk om met een klas of school naar een theatervoorstelling te gaan. Zolang het laagdrempelig is, vermaken de kinderen zich optimaal en maken ze zonder gedoe kennis met kunst.

Organiseer een cultuurdag
Meerdere workshops organiseren is een idee voor op school, maar door er een volledige dag van te maken, geef je de kinderen nog meer mee van kunst en cultuur. Doordat de hele dag vol zit met workshops én voorstellingen, leren ze in één dag meer dan je kunt bedenken. Je kunt een thema hangen aan de cultuurdag zodat de kinderen over dat specifieke thema meer leren, maar je kunt er ook voor kiezen verschillende thema’s samen te laten komen in één dag. Geef de kinderen de mogelijkheid uit verschillende workshops te kiezen, zodat ze meer kunnen leren over dat deel van kunst wat hen interesseert.

Laat kinderen kennis maken met kunst en cultuur door workshops te organiseren, culturele uitstapjes te motiveren en een dag vol nieuwe indrukken te laten plaatsvinden.