Fotograferen als baan: een introductie

Fotograaf zijn als beroep is zowel uitdagend als belonend. Elke amateur fotograaf heeft wel eens nagedacht over hoe het zou zijn om professioneel fotograaf te zijn. Hoe is het nou eigenlijk om professioneel fotograaf te zijn? E welke competenties, vaardigheden en stappen moet je ondernemen en hebben om een echte prof te worden.

Omdat veel mensen tegenwoordig fotograferen, is het moeilijker om je eigen stijl te creëren zonder dat je iemand kopieert. Opvallen tussen alle andere fotografen kan op verschillende manieren. Sommigen kiezen een stijl, en specialiseren zich daarin. Anderen focussen zich meer op het verbeteren van hun competenties en het verbreden van hun kennis.

Vaardigheden
Om fotograaf te worden is in principe geen opleiding vereist. Alhoewel, met een goede opleiding heb je vaak wel een kleine voorsprong op anderen. Belangrijk is dat je als aspirerend professioneel fotograaf enkele vaardigheden beheerst.

Het is ten eerste handig dat je kennis hebt over hoe je apparatuur werkt, en welke technologieën er tegenwoordig beschikbaar zijn. Dit houdt niet alleen hardware in, maar ook software. Er zijn tegenwoordig veel verschillende fotobewerkingsprogramma’s te vinden, maar de meest gebruikte zijn Lightroom en Photoshop van Adobe. Bij deze programma’s kun je zowel snel en makkelijk als lang en gecompliceerd foto’s bewerken. Sommige foto’s eisen namelijk veel bewerking, en anderen minder. Dat verschilt per foto.

Je kunt met een grotere kennis over je hardware veel verder komen dan altijd maar de duurste en beste hardware hebben zonder dat je er ervaring mee hebt. Amateur fotografen maken zich vaak meer zorgen om hun “gear” dan professionele fotografen. Het is beter om goed om te kunnen gaan met je camera, tripod of flitser dan dat je de duurste hebt en er niks van snapt. Daarbij is kennis over welk objectief je waarvoor moet gebruiken heel belangrijk.

Een professioneel fotograaf moet ook niet bang om zijn mening te geven over een foto of om instructies te geven aan zijn model. Wees kritisch en heb oog voor detail, al lijkt iets perfect is het vaak alsnog voor verbetering vatbaar.

Bij straat- en reisfotografie is het vooral belangrijk om initiatief te durven nemen. Er mag geen angst zijn om in het moment te kruipen en zo de perfecte shot te maken. Op deze manier vergroot je de kans om elk moment op zijn best vast te leggen.

Loopbaan keuzes
Als fotograaf kun je veel kanten op. Zo kun je productfotograaf, fashionfotograaf of reisfotograaf worden om er maar een paar te noemen. Hierbij is het handig om te kijken naar waar je al goed in bent of waar je jezelf juist kunt verbeteren, om vervolgens te kijken naar een passende vacature als fotograaf. Werken als assistent van een fotograaf is altijd een goed begin. Zo kun je ervaring opdoen over hoe het is om fotograaf te zijn en wat voor taken een fotograaf heeft. Daarnaast is het ook een goede mogelijkheid om je netwerk te vergroten.

In het begin is het altijd lastig om aan te tonen dat je ervaring hebt. Met behulp van een aantal gratis shoots te doen voor vrienden en familieleden, kun je al beginnen aan het maken van een portfolio.

ZZP’er of binnen een bedrijf
Naast werken voor een bedrijf, zou je ook kunnen kiezen om eigen baas te zijn. Werken als ZZP’er heeft een aantal voordelen tegenover werken voor een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld op je eigen tempo opdrachten aannemen en inplannen. De keerzijde daarvan is dat je wel initiatief moet tonen en dat je netwerk groot moet zijn wil je hier je brood mee kunnen verdienen. Een ander voordeel is dat je zelf bepaalt wat je fotografeert, daarbij kun je je focus leggen op het maken van bijvoorbeeld alleen bruidsfoto’s of portretten.

Daarnaast is werken als fotograaf niet alleen leuk, maar kan het ook een toevoeging zijn op een volgende baan. Mensen die werken in de grafische sector kennen vaak maar de basis van fotografie. Als je al meer ervaring hierin hebt, heb je vaak al een stokje voor op andere sollicitanten.

Zo zijn er veel verschillende mogelijkheden binnen fotografie. Vooralsnog blijft initiatief nemen de belangrijkste eerste stap. De wil om je carrière om te gooien en niet bang zijn voor een mogelijke salarisverlaging in de eerste paar maanden van je nieuwe carrière. Wat je er uiteindelijk voor terug krijgt is de droombaan van iedere hobbyist, en zal deze investering zich in veelvoud terugbetalen.